Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce. Dlaczego warto włączyć go do pielęgnacji skóry i włosów?

olej kokosowy kosmetyczny

Olej kokosowy to absolutny hit ostatnich lat. Nieodzowny element diety paleolitycznej ma również swoje wierne fanki w pielęgnacji. Czy słusznie? Jakie właściwości ma olej kokosowy na skórę, włosy i jak wybrać ten najczystszy, prawdziwy?

Olej kokosowy dla zdrowia

Olejowi z kokosów przypisywane są liczne właściwości prozdrowotne. Niektóre badania dowiodły, że przyczynia się on do obniżania poziomu złego cholesterolu, a także że poprawia funkcjonowanie mózgu. Jest dozwolonym do spożycia rodzajem tłuszczu w wielu dietach, ponieważ kwasy tłuszczowe w nim zawarte zbudowane są z tak małych cząsteczek, że trawią się relatywnie szybko. Dlatego uważa się, że ten rodzaj oleju nie odkłada się w takim stopniu, jak inne. Co więcej, kwasy tłuszczowe mają się przyczyniać do szybszego spalania tkanki tłuszczowej.

Olej kokosowy jest mieszanką kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, aczkolwiek około 90% składa się z tych pierwszych. Lekarze zalecają co prawda, aby kwasy tłuszczowe nasycone ograniczać w diecie, ale w oleju kokosowym są one przede wszystkim średniołańcuchowe. Co to oznacza? Pomagają one w trawieniu, mogą wspomagać odchudzanie, a także obniżają poziom trójglicerydów. Dlatego właśnie olej kokosowy nie jest tak oczywiście zły, pomimo nasyconych kwasów tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym to kwasy tłuszczowe nasycone średniołańcuchowe: kwas laurynowy 49%, kwas kaprylowy 8%, kwas dekanowy 7%

Kwasy tłuszczowe nienasycone: kwas oleinowy 6%, kwas linolowy 2%

Pozostałe kwasy tłuszczowe nasycone: palmitynowy 8%, mirystynowy 18%, stearynowy 2%

Olej kokosowy – zastosowanie

Chociaż nie był on jeszcze niedawno obecny w naszym jadłospisie z powodu położenia geograficznego, w innych miejscach na świecie jest stosowany codziennie od wieków, również w diecie i w pielęgnacji nawet malutkich dzieci. Oto dlaczego.

Kwas laurynowy działa przeciwutleniająco. Dlatego ogranicza ryzyko występowania stresu oksydacyjnego.

Kwas kaprylowy wykazuje działanie przeciwgrzybicze, szczególnie w odniesieniu do drożdżaków.

Kwas dekanowy działa bakteriobójczo oraz wspomaga powolne uwalnianie tkanki tłuszczowej.

Kwas oleinowy zawiera naturalną witaminę E, dzięki czemu spowalnia procesy starzenia się skóry.

Kwas linolowy wspiera regenerację skóry oraz pomaga regulować funkcje fizjologiczne.

Kwas palmitynowy tworzy ochronny film na skórze, dzięki czemu nie dopuszcza do jej odwodnienia.

Kwas mirystynowy może zwiększać poziom kwasów DHA w organizmie, a w kosmetyce odgrywa rolę okluzyjną, to jest przeciwdziała odparowywaniu wody ze skóry.

Kwas stearynowy – silnie nawilża i oczyszcza skórę.

W zasadzie wszystkie powyższe kwasy tłuszczowe są składnikami niemalże wszystkich produktów kosmetycznych nawilżających. Niektóre z nich nawilżają bezpośrednio, podczas gdy inne nie dopuszczają do odwodnienia skóry. Fakt, że są one obecne w naturalnym oleju kokosowym, sprawia, że może on z powodzeniem być stosowany jako niezawodny kosmetyk.

Olej kokosowy kosmetyczny – jak wybrać najlepszy?

Zasadniczo istnieją dwa rodzaje oleju kokosowego dostępnego w sklepach i aptekach: rafinowany i nierafinowany – extra virgin. Choć pochodzą z tego samego owocu, różnią się od siebie jak woda i ogień. Ten pierwszy najłatwiej rozpoznać po braku zapachu, bo jest go całkowicie pozbawiony. Jest wysoko oczyszczony i przetworzony, dlatego niestety również oczyszczono go z większości składników odżywczych. Jest jednak ceniony przez osoby bardzo wrażliwe na zapachy i wciąż nadaje się na przykład do smażenia. Nie każdy bowiem chce nadawać swoim potrawom kokosowy aromat.

Olej nierafinowany, tłoczony na zimno jest najkorzystniejszy dla zdrowia i pielęgnacji, ponieważ zachowuje swoje zbawienne właściwości. Jednak nie każdy olej tłoczony na zimno jest tym prawdziwym, oryginalnym. Należy szukać oleju tłoczonego tam, gdzie kokos został zebrany, gdyż w innym wypadku można trafić na olej tłoczony z wiórków kokosowych. Te najpierw są suszone w wysokiej temperaturze, co samo w sobie już kłóci się z ideą tłoczenia na zimno.

Olej kokosowy na skórę problematyczną

Niektóre problemy skórne wywoływane są przez mikroorganizmy – drożdżaki, bakterie i wirusy. Prowadzi to nieraz do infekcji, a przez to do różnorodnych stanów zapalnych naskórka i głębszych warstw skórnych. Badania wykazały, że średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe, których nie brakuje w oleju kokosowym, zwalczają chorobotwórcze mikroorganizmy, jednocześnie nie zaburzając dobroczynnej mikroflory skóry. Szczególnie pomocny w tym przypadku jest kwas laurynowy i kaprylowy. Świadczy to o tym, że olej kokosowy może mieć właściwości przeciwzapalne w odniesieniu do skóry, co zostało udowodnione w badaniach na szczurach.

Stres oksydacyjny występuje, gdy brakuje równowagi między przeciwutleniaczami a wolnymi rodnikami. To właśnie ten proces odpowiedzialny jest za różnorodne procesy starzenia się komórek organizmu, w tym skóry. Antyutleniacze to cząsteczki, które oddają atomy wolnym rodnikom, uzupełniając je i tym samym – stabilizując. Olej kokosowy jest niezwykle bogaty w antyoksydanty, dzięki czemu przyczynia się do niwelowania występowania i skutków stresu oksydacyjnego.

Olej kokosowy ma jeden z najwyższych wskaźników komedogennych. Pojawiły się jednak doniesienia, że olej kokosowy nie tylko nie zatyka porów skóry, ale może nawet wspomagać leczenie trądziku. W jaki sposób? Trądzik to choroba zapalna cechująca się wykwitami na skórze ciała lub twarzy. Olej kokosowy wykazuje działanie przeciwzapalne, dlatego badacze dokładniej przyglądają się jego właściwościom niwelującym trądzik. Ponadto kwas laurynowy działa przeciwbakteryjnie, dlatego może minimalizować negatywny wpływ drobnoustrojów na skórę. Jak można osiągnąć najlepsze efekty? Stosować olej bezpośrednio na miejsca dotknięte zmianami trądzikowymi (1). Olej kokosowy na trądzik to dość kontrowersyjna kwestia w kosmetyce, dlatego przed zastosowaniem go, warto się jednak skonsultować z dermatologiem. Po dokładnym zbadaniu skóry, może on zalecić właściwy sposób aplikacji oleju kokosowego lub kosmetyki z jego dodatkiem.

Kwasy zawarte w oleju kokosowym mogą być niezwykle pomocne w nawilżaniu skóry nawet bardzo suchej, również u osób, które uskarżają się na bolesne i swędzące wykwity (również przy egzemie). Dlaczego nawilżanie jej jest tak istotne? Skóra pełni przede wszystkim funkcję ochronną, jednak aby było to możliwe, musi być silna i elastyczna. Gdy dochodzi do nadmiernej utraty wilgoci, ulega ona uszkodzeniu, a wtedy dochodzić może do zanieczyszczeń i szkód wywoływanych przez bakterie i grzyby. Olej kokosowy doskonale nawilża nawet bardzo suchą skórę, dzięki czemu przyczynia się do wzmocnienia jej bariery ochronnej i utrzymania w dobrej kondycji.

Olej kokosowy – właściwości dla skóry ciała

Zdecydowanie najczęściej stosowany jest olej kokosowy na skórę ciała. Jest relatywnie tanim i bardzo wydajnym kosmetykiem, a przy tym całkowicie naturalnym. Kwasy MCT doskonale działają na przesuszoną skórę całego ciała. Do jego niezaprzeczalnych zalet należy jego łatwe rozsmarowywanie oraz szybkie wchłanianie. Dzięki temu świetnie nadaje się jako kosmetyk do rąk, ponieważ nie wymaga bardzo długiego czasu pomiędzy aplikacją, a powrotem do swoich codziennych czynności. W jaki ciekawy sposób wykorzystać olej kokosowy na skórę całego ciała?

Warto trzymać go tuż przy zlewie, aby zaraz po zmyciu naczyń, nawilżyć skórę dłoni.

Olej kokosowy można wykorzystać podczas golenia nóg – zapewnia niezbędny poślizg oraz głęboko odżywia skórę.

Doskonale nadaje się jako składnik domowej roboty peelingów – tanich, naturalnych i efektywnych kosmetyków.

Można go stosowac w czasie nasilenia łuszczycy.

Warto nałożyć go na skórę dłoni i stóp w formie maski, to jest w połączeniu z bawełnianymi rękawiczkami i skarpetkami.

Olej kokosowy na włosy

Włos składa się z trzech warstw: wewnętrznej kory, środkowej medulli i zewnętrznej otoczki. Częste mycie, agresywna stylizacja i farbowanie uszkadza otoczkę, co prowadzi do utraty przez włos białek, w tym keratyny, oraz innych potrzebnych mu składników. Dlatego optymalna pielęgnacja włosów zapewnia im piekny, zdrowy wygląd przez długi czas.  Olej kokosowy ze względu na swoje właściwości okluzyjne jest najlepszym olejem do stosowania na włosy. Ogranicza utratę protein , co wpływa na poprawę ich wyglądu. Efekt zachowania białek przez włos został nawet udowodniony naukowo, gdzie pod uwagę brano olej kokosowy, słonecznikowy oraz mineralny. Kokosowy wykazywał najlepsze właściwości ochronne.

Do pływania

Związki dodawane do wody w basenach oraz sól morska mogą bardzo zniszczyć kondycję włosów. Dość powiedzieć, że większość pań potrzebuje kuracji regeneracyjnych po zakończeniu lata, ponieważ włosy są znacznie przesuszone, końcówki rozdwojone, a także puszą się bardziej niż zwykle. Olej kokosowy stosowany w lecie przy uprawianiu sportów wodnych jest dobrym sposobem na ochronę włosów przed wpływem wody morskiej lub chloru.

Do regeneracji przez cały rok

Włosy przesuszone wyglądają nieestetycznie, są bardziej narażone na uszkodzenia, łamią się i nie poddają zabiegom stylizacyjnym. Włosom nie służy sztuczne ogrzewanie, klimatyzacja, zbyt suche powietrze. Olej kokosowy ze względu na swoją unikalną mieszankę kwasów MCT wywiera nawilżające działanie na włosy, chroniąc je przed utratą wilgoci.

Olej kokosowy można aplikować przed myciem. Dzięki temu ewentualne uszkodzenia podczas pocierania ręcznikiem mogą być zminimalizowane. Wynika to z faktu, że łuski włosa pozostają zamknięte, gdy jest on mokry, a dzięki temu kora włosa jest chroniona. Nałożony po umyciu włosów, olej sprawia, że są one gładsze i bardziej miękkie.

Na wypadanie włosów

Utrata włosów jest całkowicie naturalnym i pożądanym zjawiskiem. Stare i przesuszone są wypychane przez nowe osobniki i to dzięki temu procesowi włosy nadal są gęste. Jednak stylizacja, farbowanie czy zanieczyszczone środowisko może prowadzić do nadmiernego ich wypadania. Olej kokosowy może pośrednio przyczyniać się do zachowania już istniejących oraz powstawania nowych włosów przez to, że są one właściwie nawilżone, odporniejsze na uszkodzenia, i nie wypadają w tak wielkim stopniu. Ponadto, dzięki właściwościom okluzyjnym, włos nie traci protein będących jego budulcem, a przez to jest silniejszy. Aby jednak zauważyć różnicę w ilości wypadających włosów, należy stosować go regularnie przez dłuższy czas. Warto również pamiętać, że olej, jak każdy produkt do pielęgnacji włosów, należy zmywać, aby nie dopuścić do efektu przetłuszczenia.

 

Udostępnij ten post

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *